Slik låner du penger til depositum

Som tidligere utenlandsstudent med fartstid både fra Danmark og Kina har jeg vært borti de aller fleste typer depositum som finnes. I denne artikkelen går vi først gjennom de to vanligste formene for depositum for deretter å presentere noen løsninger på hvordan man kan skaffe de pengene man for øyeblikket ikke har. Etter all sannsynlighet leser du denne artikkelen fordi du har et akutt behov for penger, og da anbefaler jeg på det varmeste å lese hele.

Depositum til leilighet

I følge Huseiernes nettside kan utleier kreve at leietaker stiller med et engangsbeløp tilsvarende seks måneders husleie forut for innflytting. Dette beløpet settes inn på en depositumskonto som verken utleier eller leietaker har tilgang på. Det skal være kontraktsfestede vilkår som gjør at utleier skal få tilgang på pengene – som for eksempel at de kan dokumentere hærverk eller skade på boligens eiendeler. Heldigvis har man ganske gode rettigheter som leietaker i Norge, men depositumet skal like fullt innbetales.

Det er ikke vanlig at en utleier krever seks måneders leie. To eller tre måneders husleie pleier å være mer enn god nok sikkerhet for huseier, og det er også mer realistisk at en innflytter har mulighet til å komme opp med de summene. Et halvt års depositum vil ofte være i overkant av hva ”vanlige” folk kan betale.

Hvis du skal finne på å leie leilighet i utlandet, så kan du nesten regne med at du aldri får depositumspengene dine tilbake igjen. Det sikkerhetsnettet med at man bruker en særskilt konto er unikt for Norge og ikke noe du kan forvente hvis du flytter utenlands.

Depositum til skolepenger

Lånekassen sørger i stor grad for at de skolepengene som skal dekkes til utenlandske universiteter blir lånt ut. Men ikke alle. Veldig mange nordmenn studerer på skoler som ikke har blitt godkjent av den norske stat, noe som gjør at de må stå for betaling av skolepenger selv.

Skoler i utlandet pleier å først kreve et lite depositumsbeløp et par måneder før semesteret begynner for deretter å sende den store regningen rett før studiestart. Da er det ”make it or break it” for deg som student. Hvis du ikke betaler skolepengene, så får du heller ikke studert.

Lån penger uten sikkerhet – midlertidig

Ofte vil den eneste løsningen du har være å låne penger for å få slått til på leiligheten eller for å beholde studieplassen. I realiteten har du to muligheter; låne penger fra familie/venner eller fra banken. Til tross for at et depositum ikke kan bli sett på som konsum, men en investering, så har jeg til gode å finne en norsk bank som vil tilby et lån med sikkerhet for å finansiere depositumet. Grunnen er ganske enkel: et depositum i seg selv er ikke sikkerhet i form av at du eier noen materialer (bil, MC, campingvogn, bolig, etc.), men en betaling for at du skal få lov til å bruke noe midlertidig (studieplass, leilighet, etc.). Derfor er man nødt til å lete i jungelen blant usikrede lån.

Lån uten sikkerhet er det mange kaller forbrukslån. Det er lån man kan få innvilget i løpet av et par dager og som ofte har en beløpsgrense rundt 500,000 norske kroner (dette varierer avhengig av bank og din inntekt). Grunnen til at dette er ideelt for å betale et depositum er egentlig bare fordi det er den eneste løsningen du har i en situasjon der du mangler penger som skal snarlig betales. Utleieren av en bolig har som regel svært travelt for å alltid ha boligen utleid slik at profitten maksimeres året rundt.

Med mindre du faktisk får til en særavtale med utleier om en gradvis innbetaling av depositum, som for øvrig er svært sjelden, så blir man nødt til å ta opp et lån.

Kan man få forbrukslån som student?

Hovedproblemet ligger naturligvis i at det veldig ofte er studenter som trenger penger til et eller annet depositum. Folk i arbeid vil ofte enten kunne spare opp nok penger før de går inn med et slikt innskudd.

Det kan være utfordrende å få forbrukslån som student da de aller fleste bankene enten krever at man kan bevise å ha en inntekt på over 150,000 eller at man har fylt 23 år. Riktignok har Bank Norwegian ganske løse krav som kan passe for studenter som søker lån uten sikkerhet. De har nemlig kun krav på at man kan vise til en tidligere lignet inntekt, og kombinerer det med en 18-årsgrense.

Hva betyr ”tidligere lignet inntekt”? Det betyr at dersom du kan vise til at du hadde inntjente penger i fjor, altså året før du begynte å studere, så kan du få et utbetalt beløp basert på dette grunnlaget.

Privatlån

Den vanligste formen for lån for å dekke et depositum er privatlån. Ofte er slike lån rentefrie og utlåner er en man kan stole på – og forhåpentligvis en som kan stole på deg. Hvis den du låner penger av er en litt perifer bekjent, så vil jeg anbefale å formalisere avtalen gjennom en kontrakt som slår fast hvor mye som er betalt, i hvor store avdrag lånet skal tilbakebetales og eventuelle rentekostnader.

Hvis noen sier seg villig til å legge ut penger for depositumet ditt, så bør avtalen ligge i at du tilbakebetaler pengene så fort som mulig. Det er svært få mennesker som, av naturlige årsaker, gidder å låne ut penger til depositum hvor avtalen er at ”du får tilbake pengene når depositumet er tilbakebetalt”. For det første er det ikke sikkert at depositumet vil bli tilbakebetalt i sin helhet, og for det andre kan det ta veldig lang tid før du får pengene.