Lån til venner og familie – hvordan gjør man det?

e fleste av oss er ganske sjenerøse mennesker, og vi ønsker å hjelpe et familiemedlem eller en venn når vi kan. Men problemet med å låne ut penger til familiemedlemmer som ikke har mulighet til å få kreditt på en annen måte er nettopp at det kan være farlig å leke med personlige relasjoner på denne måten. Hvis bankene ikke ønsker å godta den personen som en kunde, så finnes det dessverre en ganske stor sjanse for at vedkommende ikke kommer til å betale ned lånet han eller henne får innvilget fra noen i sin omgangskrets også.

Forbrukslån med en medsøker – smart valg?

Allikevel blir man nødt til å innrømme at det å låne penger fra noen man kjenner vil naturligvis være å foretrekke for de aller fleste. Men før du begynner å tenk i de baner, så skal du vite at det er mulig å søke lån sammen med en medsøker. Det er veldig mange som i disse dager velger å søke forbrukslån sammen med en medsøker, og grunnen er ganske enkel: det er mye lettere å få innvilget et lån med gode rentebetingelser dersom man skriver to navn på kontrakten i stedet for ett.

Men er det et smart valg å bli med som medsøker på et forbrukslån? La oss si at det kun er én av partene som skal benytte de lånte pengene, men begge personer blir stående på lånesøknaden. I dette tilfellet vil begge juridisk sett være bundet av kontrakten, noe som betyr at begge parter har et solidarisk ansvar for å ta eventuelle negative økonomiske konsekvenser som vil komme av et slikt ”samarbeid”. Du kan lese mer om hvordan avtalerett fungerer i Norge her. Det høres kanskje litt kjedelig ut å bli slått personlig konkurs av en bank fordi man har vært snill nok til å søke forbrukslån sammen med en annen.

Hvorfor søker folk om lån hos folk de kjenner?

Det kan være mange grunner til at folk trenger penger, og vi nordmenn lever i en kultur hvor det er nærmest pinlig å gå til noen andre for å søke om pengestøtte. Dessverre er det slik at det er litt tabu å være fattig i Norge, noe som gjør at folk ofte ikke hører om de kan få penger av andre – og det kan være ganske ødeleggende i mange tilfeller. Uansett: når folk faktisk spør om penger, så er det nok for en god grunn.

Her er noen av de vanligste grunnene til at nordmenn låner penger av venner og familie:

1. Man trenger kapital for å starte en bedrift.
2. Nedbetaling på et dyrt lån man har hatt liggende over en lengre periode.
3. Penger til å komme seg på benene igjen etter at man har gått gjennom en litt kjip situasjon i livet (skilsmisse, sykdom eller at man har mistet jobben).

Hvis dere har kommet til den beslutningen om at det å låne penger seg imellom er den beste idéen, så er det noen tips dere bør kjenne til.

Sett en rettferdig rente

Sett en rente som gjenspeiler den risikoen som finnes og som begge parter kan være fornøyde med. Det er ganske naturlig at den renten som finnes på lån mellom venner/familiemedlemmer ikke er høyere enn den man ville fått hos en bank. Allikevel er det viktig at du ikke lar deg lure til å gi en rente som er så lav at du heller likeså godt kunne satt pengene på en høyrentekonto og ”tjent” mer enn ved å låne de bort til en annen person.

Få avtalen skriftlig

Muntlige avtaler er bindende i Norge, men det er først når avtalen blir skriftlig at man har ordentlig juridisk gjennomslagskraft for at man skal få pengene sine tilbake. Hvis du skal låne bort penger, så bør du alltid insistere på en skriftlig låneavtale som begge parter realistisk sett kan forholde seg til.

Slike kontrakter kan finnes på internett helt gratis, og du/dere vil ikke trenge bistand av en advokat for å utforme en slik avtale. Benytt kun advokat hvis beløpet er stort nok til at det lønner seg.

Sett opp en formell betalingsordning

La oss være enige om at man bør være presis og konsis når det kommer til å utforme en nedbetalingsplan. ”Du skal betale tilbake hele lånet innen 20XX (sett inn årstall her)” er ikke en god nok struktur på et privat lån. Gjør som bankene: sett et klart krav om hva som skal betales hver måned eller annenhver måned – og gjør det svært klart overfor låntaker at denne planen skal følges.

Samtlige seriøse norske banker har også muligheten til å utføre et automatisk trekk fra en konto til en annen konto hver måned, noe som er en funksjon som i aller høyeste grad både kan anbefales og bør vurderes i slike tilfeller.